Generalforsamling 2025
Se referat i underrubrikken "Referater"
40 år med naturgas - og
fortsat forsyningssikkerhed
Oktober 1984 åbnedes for forsyningen med dansk naturgas, og naturgasnettet var stort set udbygget allerede i 1989, hvor transmissionsnettet udgjorde 1.017 km, fordelingsledningerne 2.204 km, og distributionsledningerne ca. 12.000 km. Dertil et gasbehandlingsanlæg i Nybro og to gaslagre i hhv. Lille Thorup og Stenlille, hvor sidstnævnte blev indviet i 1994. Den samlede investering i Danmarks dengang største anlægsprogram var på ca. 35 mia. kr. De regionale naturgasselskaber I juni 1979 blev det første af fem regionale planlægningsselskaber stiftet.
Men hvad med fremtiden for naturgas? De ””grønne vinde” blæser i retning af udfasning af fossile brændsler i private husholdninger, og nogle politikere taler for et stop for naturgas inden for ti år. Men en stigende produktion af biogas taler for at bevare de eksisterende og allerede betalte gasforsyningsnet.
Og en forespørgsel til distributionsselskabet Evida under Andel Energi om fremtidsudsigterne for naturgasforsyning her i området gav følgende svar:
”Reglerne er i dag sådan, at hvis et område er udlagt til gasforsyning, så har Evida som udgangspunkt en forsyningspligt i området. Det følger af Projektbekendtgørelsen, Bekendtgørelse nr. 697 af 06.06.2023 § 8, stk. 1.
Det følger af vejledning til projektbekendtgørelsen, dateret juli 2021, at forsyningspligten for naturgasdistributionsselskabet opretholdes over for de eksisterende naturgaskunder, også efter et område er konverteret til fjernvarme eller individuel forsyning.
Det betyder altså, at Evida fortsat har en forsyningspligt over for eksisterende gaskunder, selv om området overgår til f.eks. fjernvarme.
Evida har i dag heller ikke mulighed for at tvinge en forbruger til at afkoble sig gasdistributionssystemet i forbindelse med overgang til fjernvarme. Det følger af Gasforsyningslovens § 18, stk. 1.”
Du kan som husejer altså med rimelig sikkerhed og ro i sindet udgå besværet med installation af fjernvarme. Det vil særlig være aktuelt for ældre med forventet få år tilbage i nuværende ældre bolig, som ved et kommende ejerskifte vil blive nedrevet og erstattet med en moderne lavenergi-bolig med alternativ opvarmning i form af fx varmepumpe. Og skulle naturgasprisen stige, må man tåle det i en periode.
Er man blevet pensionist, og samtidig grund- og husejer, kan inflationen med stigende leveomkostninger – ikke mindst til energi – være mærkbar. Gabet mellem indtægter og udgifter i hverdagen bliver simpelthen for stort med mange bekymringer til følge.
Og hvad kan man som pensionist så gøre for at sikre sin alderdom i vante omgivelser? For energiafgifternes stigning er det nu muligt at tilmelde sig en ordning hos energiselskabet, hvorefter en god bid af de stigende udgifter kan udskydes en kort årrække, og den årlige rentetilskrivning er foreløbig anslået til 2 pct., men bliver sandsynligvis højere.
Har man friværdi i den faste ejendom – som det er tilfældet for mange ældre – kan det være en bedre løsning at lade sin ejendomsskat "indefryse" og i den forbindelse udsteder et pantebrev til kommunen, som betaler udgifterne ved pantebrevet. Renten på sådanne pantebreve er her i 2022 0,48 pct. og i 2023 1,48. Det er en meget lavere rente, end hvis man optager et almindeligt realkreditlån for at "spise mursten".
Og i stedet for at betale ejendomsskatten er det måske bedre de kommende måneder at betale de godt nok høje energiafgifter, som man kan håbe på normaliseres over tid.
Ønsker man at indefryse sine ejendomsskatter, så kontakt kommunen, så det evt. kan få virkning fra 1. sats i 2023. Vær opmærksom på, at kommunen i forvejen opererer med en slags "indefrysning" af ejendomsskat, nemlig nogle mindre stigningsbeløb for de seneste år, som man har skulle tage initiativ til evt. på indbetale.
Med i overvejelserne vil mange ældre nok inddrage betænkeligheder ved, at en evt. arv til efterladte bliver reduceret ved lånoptagelse. Men mon ikke disse har forståelse for, at deres forældre har brug for tryghed.
Skatten på grund og bolig
De nylig udsendte foreløbige ejendoms- og grundværdivurderingen får betydning for skattebetalingen i 2024.
Administrativt betyder det at hele boligskatte-opkrævningen samles i staten. Vi har hidtil betalt ejendomsværdiskatten via årsopgørelsen fra SKAT, og det samme vil ske med grundskylden fra 2024. Det vil fremgå af forskudsopgørelsen fra SKAT som udsendte medio november. At vi således betaler grundskylden løbende via skattetræk betyder alt andet lige et mindre nettobeløb ved udbetaling af løn og pension.
Vi slipper dog ikke for halvårlige opkrævning fra kommunen, idet vi skal betale de sædvanlige renovationstakster.
Nedsat grundskyldspromille
De voldsomme stigninger i grundværdien vil for de fleste ikke betyde øget skattebetaling. Idet den såkaldte grundskyldspromille i nedsat i de fleste kommuner. For Hvidovre er den således 0,65 mod 29,7 hidtil.
Hvis den nye grundværdivurdering således er ansat til 4.500.000 kr. gives der et ”forsigtigheds-nedslag” på 20 pct., altså 900.000 kr., således at 2024- grundværdiskatten beregnes som 3.600.000 x 6,5 promille, altså 23.400 kr. Du kan selv lave et regnestykke og så sammenligne din opkrævning fra kommunen på den rene grundskyld i 2023.
Ejendomsværdiskatten er lidt vanskeligere at beregne, idet der er forskellige nedslag for ejertid og evt. pensionist-status. Men helt generelt lover skatteministeren, at ingen i 2024 får større stigninger.
Pensionister kan forsat låne
Pensionister kan låne til deres grundskyld. Frem til 2024 ligger låneordningen i kommunen. Fra den 1. januar 2024 overgår ordningen til Skatteforvaltningen, men vilkårene vil i hovedtræk være de samme.
Indefrysningslånet tager udgangspunkt i, at det offentlige tager tinglyst pant i ejendommen.
Indefrysning må ikke forveksles med lån
Men de fleste grundejere - hvis ikke man ikke aktivt har frameldt sig ordningen - har fra 2018 fået indefrosset de beløb, som den årlige grundskyld er steget med til og med 2023. Det betyder, med de grundvurderinger vi har i området, at den enkelte grundejer afhængig af grundstørrelse i denne periode er kommet til at skylde det offentlige i omegnen af 20.000 kr. Som reglerne er nu, vil indefrysningsbeløbene ikke blive påført rente og kan henstå til salg af ejendomme. Men du har også mulighed for frivilligt af få gældsposten ud af verdenen vel en indbetaling. Du kan logge dig ind på Borger.dk og læse, hvordan det gøres.
https://www.borger.dk/Handlingsside?selfserviceId=5bc52d1a-73b2-4c9e-8bd2-d62dd2dc568c
Fra 1,5 til 11,1 millioner kroner
I grundejerforeningen område er der naturligvis forskelle i grund- og husstørrelser
og alder og kvalitet af sidstnævnte. Området har en enkelt ubebygget grund, som ved den foreløbige vurdering for 2022 er ansat til1.504.000 kr. i ejendomsværdi. I den høje ende af skalaen finder vi et relativt nybygget hus, hvis ejendomsvædi er ansat til 11.162.000 kr.